Donderdag – Woordenstroom

Mama

Het is al laat en donker buiten als Melle voorzichtig aan de trap af schuifelt. Haar dunne nachtpon is op verschillende plaatsen versteld door haar moeder. Melle heeft het koud, ze wil een beker warme melk vragen aan mama. Door een kiertje in de deur naar de keuken ziet ze dat het licht daar aan is. Ze hoort stemmen. De hoge stem van mama. Wat zegt ze? Melle kan het niet verstaan. Dan de stem van papa, laag en diep. Bij de onderste trede aangekomen aarzelt ze. Uit ervaring weet ze dat de stenen vloer van de hal heel koud zal zijn. Voorzichtig laat ze een voet zakken. Eerst laat ze haar grote teen wennen aan de kou, daarna de bal van haar voet, dan de hiel. Ze rilt ervan. Dan haar andere voet. Zachtjes. De stemmen klinken luider, ze hoort een stem die ze nog niet eerder heeft gehoord: …moet mee….. kan niet langer…..” Het zijn maar vlagen uit de zinnen die ze opvangt. Ze fronst haar wenkbrauwen. Wat is er aan de hand? Ze hoort iemand snikken, is het haar moeder? “ ….. klein meisje…. zo lastig…. ik wil het niet.” Melles gezichtje betrekt. Vind mama haar lastig? Waarom, ze doet toch zo haar best om een lief meisje te zijn? Ze voelt hoe haar lippen naar beneden trekken en ze staat op het punt te gaan huilen. Nee, ze moet groot zijn, niet huilen. Met haar hoofdje naar beneden schuifelt ze wat dichter naar de keukendeur. “Het is het beste zo, je moet nu gaan.” De vertrouwde stem van haar vader. Diep en donker, een beetje bars. Wat gebeurt er toch in de keuken? Melle blijft weer aarzelend staan. Misschien mag ze wel helemaal niet beneden komen. Voorzichtig probeert ze of ze iets kan zien door de kier. Ze ziet het bovenbeen van haar vader, en zijn heup, waarmee hij tegen het aanrecht aanleunt dat zich naast de deuropening bevindt. Verder niets. Dan een onbekende stem”“Kom, ik neem je nu echt mee, dat is beter voor het kind. Je mag haar weer zien als alles over is.”

Meenemen? Waar naartoe? Melle’s hartje bonst, ze wil helemaal niet dat mama weggaat. Wat is er aan de hand, is ze zo stout geweest vandaag? Ze denkt terug aan de beker melk die viel toen ze over de tafel heen leunde. Mama was een beetje boos geweest, maar ze hoefde nu toch niet weg te gaan? Ze zou het goedmaken met mama, dan zou ze vast blijven. Dan voelt Melle een koude windvlaag. En ze hoort mama snikken. “Zeg haar alsjeblieft….”

“Natuurlijk.”, onderbreekt papa haar met zijn bromstem.

“Mama, nee!”, Melle vergeet helemaal dat niemand haar nog gezien heeft. Op haar schreeuw ziet ze haar vader om het hoekje kijken en dan de keukendeur sluiten. Melle begint te rennen, ze wil niet dat mama weggaat. Ze wil mama knuffelen. Sorry zeggen.

“Mamaaaaaa!” Melle snikt terwijl ze naar de gesloten deur rent en er met haar vuistjes tegenaan slaat.

“Melle!”, mama snikt ook, haar stem klinkt hoog en hard.

Melle bonst nog meer op de deur, ze hangt aan de deurkruk, maar krijgt hem niet open. Hij klemt, wat gek. Ze probeert het nog een keer. Er klinkt geschuifel achter de deur. Wat gemompel en het gesnik van mama. Dan een bons en ineens is de koude wind weg. Melle blijft huilen en aan de deur trekken en plots gaat hij open. Ze valt op de grond van verwondering. Maar papa komt meteen om de hoek, kijkt haar nauwelijks aan en zegt: “Kom maar. Kleine kindjes zoals jij horen allang te slapen.” Melle blijft huilen terwijl hij haar in bed stopt. “Mama, waar is mama?” Papa geeft geen antwoord.

Ook de dag erna zegt papa niets als ze naar mama vraagt. En de dag daarna ook niet. Iedere dag vraagt Melle naar mama, maar papa zegt niets. Na twee weken komt er een mevrouw aan de deur. Ze heeft grote ogen en een dikke knot in haar nek. “Melle”, zegt papa, “Dit is tante Jolanda. Ze is heel lief en zij zal vanaf nu voor jou zorgen. Je moet heel lief voor haar zijn en een grote meid. Vanaf vandaag praten we niet meer over mama. Vanaf nu heb je tante Jolanda, begrijp je dat?”

onderwerp : damp, verwondering, hal

volgende week : groen, bereid, poort

Wil je meedoen? Dat kan. Gebruik de drie woorden voor volgende week in een verhaal van 750 tot 1500 woorden. Als je het verhaal op je blog wilt plaatsen, vraag ik je te wachten tot donderdag 26 mei. Verder ben je nergens aan gebonden. Je hoeft niet door te linken naar mijn blog, ik ga niemand beoordelen. Ik ben deze schrijfopdracht begonnen om mezelf te inspireren en vind het leuk als dat ook weer anderen inspireert. Als je het leuk vindt, kun je in de reacties natuurlijk altijd een link naar je eigen verhaal plaatsen zodat anderen je weten te vinden. En als ik een verhaal tegenkom dat ik zou willen delen, zal ik je misschien wel vragen of ik het ook hier mag plaatsen (met naamsvermelding natuurlijk). Ik ben benieuwd!

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Donderdag - Woordenstroom

5 Reacties op “Donderdag – Woordenstroom

    • Ik heb het gezien, heel goed geschreven! Op het einde laat je me wel een beetje in verwarring achter. Is het een proef geweest die hij niet heeft gehaald, of is het een val? Waarom hebben ze ’s avonds iets extra’s? Ga je nog een vervolg schrijven of mag ik dat zelf invullen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s